Overzicht webinar-reeks Masters of the MGA

Net als voorgaande jaren, kan je je ook in 2023 door het Mutual Gains Netwerk laten inspireren via een reeks webinars met inzichten van vooraanstaande deskundigen op het gebied van de toepassing van de Mutual Gains Approach inspireren. 

Hieronder tref je een overzicht van de webinar-reeks van de afgelopen tijd. 

Hoe MGA behulpzaam kan zijn bij de realisatie van een asielzoekerscentrum
Mirjam van Oosterhout & Annemieke Reekers op maandag 8 mei

Met of zonder spreidingswet, de vestiging van een asielzoekerscentrum is zelden eenvoudig. De onderhandelingen vinden plaats aan verschillende tafels. We bespreken een concrete casus waar het vestigingsbesluit al door de gemeenteraad genomen was, voordat de spreidingswet in was gegaan. Na het gemeentelijk vestigingsbesluit vindt de onderhandeling tussen de gemeente en het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) plaats. Wanneer en hoe krijgen de belangen van de buurt een rol plaats in het proces? Waar worden buurtbewoners wel en niet bij betrokken? En hoe ga je om met de belangen van de toekomstige bewoners van het asielzoekerscentrum?

Dit webinar gaat over een actuele praktijkcasus. Mirjam van Oosterhout (P2) en Annemieke Reekers (opdrachtgever) vertellen hoe zij dit in hun gemeente hebben aangepakt. Zij geven een inkijkje in het proces dat ze volgen en welke essenties van MGA wel of niet toepasbaar zijn in dit proces.

 

Transparantie in onderhandelingen: een vloek of een zegen?

Thijs Kraassenberg & Jeroen Medema op maandag 8 april

Als je de krant openslaat, het journaal kijkt of een onderwerp volgt op sociale media is er een grote kans dat je iets ziet dat raakt aan het onderwerp transparantie of een gebrek eraan. In hoeverre is Omtzigt open over zijn afwegingen bij de onderhandelingen over een nieuw kabinet? In hoeverre zijn alle cijfers over Chemours gedeeld of kan een rapport over de Toeslagenaffaire al naar buiten? Werken aan maatschappelijke vraagstukken levert automatisch vragen op over het delen van informatie met degene die het aangaat. Maar wat deel je dan en met wie? Voor professionals in de praktijk van consensus gericht onderhandelen levert transparant willen zijn allerlei dilemma’s op, want hier op een gewaardeerde manier invulling aan geven blijkt nog niet zo eenvoudig.

Jeroen Medema en Thijs Kraassenberg hebben hier in hun publicatie ‘Transparantie in het publieke domein’ onderzoek naar gedaan. Tijdens dit webinar gaan zij met u in gesprek over vragen en dilemma’s als: Wat verstaan we onder transparantie? Waarom krijgen we lang niet altijd applaus als we oprecht transparant willen zijn? Wat is er voor nodig om transparantie constructief te laten werken en dienend te laten zijn bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken?

 

Afspraken over en in het onderhandelingsproces
Linda Reijerkerk en Ida Koppen op maandag 27 november 2023

We weten het allemaal wel: je moet voor je begint met een overleg, onderhandeling of mediation, eerst procesafspraken maken met de stakeholders. In de praktijk is dat helemaal niet zo gemakkelijk, de meeste afspraken beperken zich tot enkele obligate regels, zoals: elkaar laten uitpraten, niet schreeuwen, niemand mag de gesprekken domineren. Maar als je als bemiddelaar naar consensus wilt streven, wat zijn daar dan de afspraken over? En is overeenstemming over de handhaving van de afspraken belangrijk? En zo ja, heeft de beleidsbemiddelaar/mediator een rol bij de uitvoering van een overeenkomst? Kan de bemiddelaar met eigen voorstellen komen? Als het vinden van consensus, bijvoorbeeld in emotioneel geladen conflicten, veel langer duurt dan aanvankelijk gedacht werd, hoe houd je de afspraken dan levend, vooral als mensen worden vervangen? Wat zijn de afspraken over vertrouwelijkheid en contact met de media? Het vinden en formuleren van echt werkende groundrules is in de praktijk bepaald niet eenvoudig gebleken. 

 

Onafhankelijke (bege)leiding?!

Mart Scheepers en Steven van der Kleij op maandag 30 oktober 2023

We duiken in dit webinar in het verschijnsel van de onafhankelijke voorzitter, procesbegeleider, bemiddelaar of hoe deze rol in een proces ook wordt genoemd. Zij is van buiten de kring van onderhandelende partijen en wordt meestal betaald door één van de partijen. Die partij heeft kennelijk belang bij het bereiken van een uitkomst. In de Amerikaanse literatuur wordt die opdrachtgever convener genoemd. Soms ook wordt van een projectleider verwacht dat hij min of meer onafhankelijk optreedt.

Maar hoe pak je dat in de praktijk aan, onafhankelijk zijn? Wat als je opdrachtgever een bepaalde inhoudelijke oplossing of procesaanpassing wil? En wat als jij zelf ziet dat een bepaalde oplossing voor alle partijen heel goed zou zijn, grijp je dan in? Onafhankelijk, neutraal, onpartijdig… begrippen waar niemand tegen zal zijn, maar hoe geef je er in de praktijk invulling aan? In dit webinar gaan we daarop in aan de hand van de dagelijkse praktijk van Mart Scheepers, Steven van der Kleij en die van de deelnemers. We staan stil bij de dilemma’s aan zowel opdrachtgever als opdrachtnemerskant en we distilleerden samen do’s and don’ts uit de discussie. 

 

De betekenis van communicatie in het (MGA) omgevingsproces
Monique Broekhoff, Nicky Struijker Boudier en Onno van Eijk op maandag 25 september 2023

We overleggen heel wat af met z’n allen. Dat is niet zo gek in een land waar elke vierkante meter bestemd is, waar er meer politieke partijen dan provincies zijn en waar de bevolking relatief goed opgeleid en mondig is. Samenwerken is de enige manier waarop we hier iets gedaan krijgen. Of het nu gaat over een gebiedsontwikkeling, een stikstofakkoord of een toekomstbestendig zorgsysteem. En voor samenwerken moet je nu eenmaal met elkaar communiceren. Op schrift, online, live één-op-één en in groepen, met gebarentaal of powerpoint, in een filmpje of een podcast. Of tijdens een webinar.

Een MGA-onderhandeling is ook een vorm van samenwerken. En daarmee is communicatie het hart van ons vak. Hoe komt het dan, dat communicatieprofessionals vaak maar mondjesmaat zijn aangesloten bij omgevingsprocessen? Dat ze wel gevraagd worden om persberichten, nieuwsbrieven en websites te maken en inloopavondjes te organiseren. Maar dat ze nauwelijks een rol spelen bij het analyseren van de omgeving, bij het ontwerpen van de omgevingsdialoog en bij het voorbereiden van gesprekken met stakeholders? Dit moet en kan veel beter!

 

Het potentieel van AI om het onderhandelingsveld te ondersteunen

Baptiste Bouvier en David Fierman op maandag 5 juni 2023

Baptiste Bouvier en David Fierman houden een lezing over het potentieel van AI om het onderhandelingsveld te ondersteunen. Ze zijn van mening dat hoewel technologie duidelijke risico's met zich meebrengt die moeten worden beperkt, er enkele opwindende mogelijkheden zijn die het ontdekken waard zijn.

In een wereld met een ongelooflijke hoeveelheid informatie, te veel voor mensen om te verwerken, zullen algoritmen binnenkort in staat zijn om tussenbeide te komen en duidelijkheid te verschaffen in onderhandelingsprocessen, om onderhandelaars beter te ondersteunen. Het webinar begint met een uitleg van de onderliggende technologie zoals machine learning en ChatGPT, alvorens in te gaan op een discussie over enkele van de meest veelbelovende use cases (bijvoorbeeld opties voor brainstormen, geautomatiseerde generatie van documenten, analyse van sociale media).