Verbindend Onderhandelen voor duurzame oplossingen

Verbindend Onderhandelen voor duurzame oplossingen

Een aanpak die inzet op wederzijdse winst voor alle partijen.

Sta je als beleidsmaker, programmanager of projectleider voor een complexe opgave waarbij je verantwoordelijk bent voor het vinden van een oplossing? Maar het lijkt alsof betrokken partijen lijnrecht tegenover elkaar staan? Ook als het onmogelijk lijkt, kun je toewerken naar een gedragen oplossing. Kies dan voor de aanpak van Verbindend Onderhandelen. 

De vraagstukken waar we in onze maatschappij voor staan, worden steeds complexer. Het geldt voor grote en kleine vraagstukken. Van de bouw van een windmolenpark tot de vervanging van de riolering in een winkelstraat. Niemand kan het nog alleen oplossen. De overheid niet, bedrijfsleven niet, maatschappelijke organisaties niet en burgers niet. Het vraagt om samenwerken met alle partijen bij elkaar om tot goede oplossingen te komen voor mens, milieu en maatschappij.  

Compromis of consensus

Ben je verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing, dan wil je geen compromis waar uiteindelijk niemand blij mee is. Zo’n compromis is namelijk een slap aftreksel van verschillende mogelijke oplossingen en biedt niet de beste oplossing voor de issues op de onderhandelingstafel. Je wil ook geen uitkomst waarbij er één winnaar is en de rest zich verliezer voelt. Je bent juist op zoek naar consensus en een resultaat waar alle partijen zich achter kunnen scharen om het ook echt te gaan uitvoeren.

Wederzijdse winst

Ook als het onmogelijk lijkt kun je toewerken naar een gedragen oplossing. Voor P2 is een onderhandeling pas geslaagd als de verandering zich echt voltrekt en betrokken partijen zich verbinden op basis van wederzijdse winst. P2 ontwikkelde de aanpak Verbindend Onderhandelen, om tot een uitvoerbare overeenkomst te komen, die voor partijen meer waarde heeft dan geen overeenkomst en die een pad plaveit voor succesvolle samenwerking in de toekomst. 

Hoe wij jou helpen met Verbindend Onderhandelen!

P2 begeleidt als onafhankelijke partij het onderhandelingsproces om tot een gedragen oplossing te komen die we vervolgens samen daadwerkelijk kunnen realiseren. Ook bieden we trainingen in Verbindend Onderhandelen. Wil je meer weten over Verbindend Onderhandelen en wat deze aanpak voor jouw opgave kan betekenen? Drink dan eens een kop koffie met Marja van Schie.

Praktijkvoorbeelden

Piekbuien in Boxmeer samen te lijf

Piekbuien in Boxmeer samen te lijf

Riooloverstorten, en ook het beekje waar ze in uitkwamen, konden de grote hoeveelheid water tijdens piekbuien niet meer aan. Een bedrijventerrein en grote stukken boerenland liepen onder met (smerig) water. Met alle gevolgen van dien, zowel praktisch als financieel. 

Lees meer
Hoe je tegengestelde belangen bij elkaar brengt

Hoe je tegengestelde belangen bij elkaar brengt

Oplossing voor 'onmogelijke opgave' verkeersader Rijswijk met Verbindend Onderhandelen aanpak.

Lees meer
Gezamenlijk ambitieuze plannen voor de Verborgen Raamvallei realiseren

Gezamenlijk ambitieuze plannen voor de Verborgen Raamvallei realiseren

Door de taart groter én smakelijker te maken

Lees meer
Samen zorgen voor doorontwikkeling en behoud van de Loonse en Drunense Duinen

Samen zorgen voor doorontwikkeling en behoud van de Loonse en Drunense Duinen

Medio 2017 startte de regio Hart van Brabant met een proces om te komen tot een gebiedsagenda met uitvoeringsprogramma voor de Loonse en Drunense Duinen en omgeving. P2 werd aangetrokken als procesbegeleider met nadrukkelijk verzoek dit via de aanpak van Verbindend Onderhandelen te doen. 

Lees meer

Wij werken o.a. voor

ministerie van economische zaken
Gemeente Eindhoven
Gemeente Leiden
gemeente amsterdam
Provincie Gelderland
Gemeente Rotterdam
IPO Interprovinciaal Overleg
Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit Logo
Provincie Zuid Holland
World Food Center
tonys chocolonely round
jde2