Verbindend Onderhandelen voor duurzame oplossingen

Verbindend Onderhandelen voor duurzame oplossingen

Een aanpak die inzet op wederzijdse winst voor alle partijen.

Sta je als beleidsmaker, programmanager of projectleider voor een complexe opgave waarbij je verantwoordelijk bent voor het vinden van een oplossing? Maar het lijkt alsof betrokken partijen lijnrecht tegenover elkaar staan? Ook als het onmogelijk lijkt, kun je toewerken naar een gedragen oplossing. Kies dan voor de aanpak van Verbindend Onderhandelen. 

De vraagstukken waar we in onze maatschappij voor staan, worden steeds complexer. Het geldt voor grote en kleine vraagstukken. Van de bouw van een windmolenpark tot de vervanging van de riolering in een winkelstraat. Niemand kan het nog alleen oplossen. De overheid niet, bedrijfsleven niet, maatschappelijke organisaties niet en burgers niet. Het vraagt om samenwerken met alle partijen bij elkaar om tot goede oplossingen te komen voor mens, milieu en maatschappij.  

Compromis of consensus

Ben je verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing, dan wil je geen compromis waar niemand blij mee is. Het haalt de energie uit een project, als je de onderhandelingstafel verlaat met een het moet maar zo. Je wilt ook geen uitkomst waarbij er één winnaar is, maar ook verliezers. Het creëert weinig krediet voor de toekomst en dat kan tijdens de realisatie van het project nieuwe beren op de weg betekenen.  

Wederzijdse winst

Ook als het onmogelijk lijkt kun je toewerken naar een gedragen oplossing. Voor P2 is een onderhandeling pas geslaagd als de verandering zich echt voltrekt en betrokken partijen zich verbinden op basis van wederzijdse winst. P2 ontwikkelde de aanpak Verbindend Onderhandelen, om tot een uitvoerbare overeenkomst te komen, die voor partijen meer waarde heeft dan geen overeenkomst en die een pad plaveit voor succesvolle samenwerking in de toekomst. 

Hoe wij jou helpen met Verbindend Onderhandelen!

P2 begeleidt als onafhankelijke partij het onderhandelingsproces om tot een gedragen oplossing te komen die we vervolgens samen daadwerkelijk kunnen realiseren. Ook bieden we trainingen in Verbindend Onderhandelen. Wil je meer weten over Verbindend Onderhandelen en wat deze aanpak voor jouw opgave kan betekenen? Drink dan eens een kop koffie met Femke Vergeest.

Praktijkvoorbeelden

Samen zorgen voor doorontwikkeling en behoud van de Loonse en Drunense Duinen

Samen zorgen voor doorontwikkeling en behoud van de Loonse en Drunense Duinen

Medio 2017 startte de regio Hart van Brabant met een proces om te komen tot een gebiedsagenda met uitvoeringsprogramma voor de Loonse en Drunense Duinen en omgeving. P2 werd aangetrokken als procesbegeleider met nadrukkelijk verzoek dit via de aanpak van Verbindend Onderhandelen te doen. 

Lees meer
Hoe je tegengestelde belangen bij elkaar brengt

Hoe je tegengestelde belangen bij elkaar brengt

Oplossing voor 'onmogelijke opgave' verkeersader Rijswijk met Verbindend Onderhandelen aanpak.

Lees meer

Wij werken o.a. voor

Gemeente Westland
ministerie van economische zaken
Gemeente Enschede v2
Gemeente Amsterdam 6
metropoolregio rotterdam
Gemeente Hattem
Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit Logo
Provincie Zuid Holland
Klop Beheer
Logo Staatsbosbeheer
Koninklijke De Heus Voeders
campina2