Hoe een multinational innovatie stroomlijnt

Hoe een multinational innovatie stroomlijnt

Voor FMCG-bedrijven is innovatie de levensader. Een multinational in levensmiddelen wil zijn innovatieproces stroomlijnen na een fusie van organisaties met een sterke eigen structuur en innovatiecultuur. Het doel: wereldwijd voorsprong krijgen en houden.

Onze experts
Onze experts

De bedrijven die opgaan in de nieuwe multinational, verschillen flink in hun bedrijfscultuur en de organisatie van hun innovatie-activiteiten. Er ligt een duidelijk plan voor een nieuwe centrale divisie als zenuwcentrum voor alle innovatie. De organisatie vraagt P2 om een wereldwijde werkwijze te passen op dat plan.

Schaalgrootte en slagkracht

Productinnovatie is voor dit bekende merkhuis van levensbelang. Enerzijds om trendsetter te blijven met nieuwe producten, anderzijds om slim in te springen op innovaties van andere marktpartijen. Om van de schaalgrootte en slagkracht na de fusie te profiteren, moeten de processen van de moederbedrijven in een nieuwe mal gegoten worden. En er is dus behoefte aan één taal en één werkwijze voor alle innovatiemanagers uit de verschillende landen.

Gates als expliciete beslispunten

P2 traint innovatiemanagers uit een groot aantal landen. De training is gebaseerd op een op maat gemaakt Stage-Gate-model, waarbij het innovatieproces volgens verschillende vaste fasen verloopt, gescheiden door gates. Elke gate staat voor een expliciet beslispunt, waar de meest actuele voortgangsinformatie en prognose bepaalt of het project naar de volgende fase gaat, eerst aanpassingen krijgt, in de wacht wordt gezet of wordt stopgezet. De werkwijze stroomlijnt het totale internationale innovatieproces en de trainingen maken de innovatiemanagers er vertrouwd mee. De crux daarin is om steeds de balans te vinden tussen een wereldwijde lijn en individuele aandacht voor elke professional. Een kwestie van voortdurend in- en uitzoomen.

Verschil in rolopvatting

Nadat de innovatiemanagers met hun neuzen dezelfde kant op staan, blijkt dieper in de organisatie dezelfde behoefte aan stroomlijning. Onder meer omdat de fusiebedrijven elk een andere projectstructuur kennen en er veel verschil is tussen de rolopvatting van bijvoorbeeld opdrachtgevers, projectleiders, lijnmanagers en teamleden. Wat voor innovatietrajecten geldt, blijkt bijvoorbeeld ook te gelden voor R&D, IT en operationele divisies. Daarom helpt P2 medewerkers van de multinational – parallel aan de uitrol van de Stage-Gate-benadering – met het ontwikkelen van projectvaardigheden, onder meer op het gebied van Agile werken.

Eén aanpak, één taal

De trainingen en het procesmanagement werken als smeerolie van verschillende processen in de organisatie. Dat blijkt snel wanneer nieuwe trajecten met een beter resultaat door de organisatie stromen. Floor Verdenius, projectleider van P2: “Wat helpt is dat we trainen met een co-trainer vanuit het bedrijf. Onze trainer en de interne trainer versterken elkaar en zorgen samen voor een betere verankering in de organisatie. Het is mooi om te zien hoe professionals wereldwijd de nieuwe structuren omarmen en de nieuwe instrumenten gebruiken. Er is met één innovatie-aanpak één taal ontstaan en dat helpt de hele organisatie.”