Zo krijg je Amsterdam aan de zonne-energie!
Realisatie
realisatie
Energie
energie
Stad
stad

Zo krijg je Amsterdam aan de zonne-energie!

Amsterdam gaat voor een duurzame stad met een zonnepaneel voor iedere Amsterdammer. Met bijna 1 miljoen inwoners is dat een ambitieuze doelstelling van de gemeente Amsterdam en netbeheerder Alliander. P2’er Maike van Grootel heeft hiervoor de Amsterdamse Zoncoalitie opgericht.

De Zoncoalitie is een samenwerkingsverband van’ zon-aanbieders’ zoals bekende energieleveranciers, innovatieve start-ups en energiecollectieven opgericht door vrijwilligers. Het doel: Amsterdamse bezitters van grote daken overtuigen om over te stappen op zonnepanelen.

Beren vangen

Eén van de uitdagingen waarvoor Maike stond: hoe organiseer je een samenwerkingsverband tussen partijen die enorm van elkaar verschillen en die in het dagelijks leven elkaars concurrenten zijn? Met collega’s Erna Hollander en Femke Vergeest werd de procesaanpak vormgegeven.

Zo gingen de zonaanbieders bijvoorbeeld op ‘berenjacht om alle beren op de weg in kaart te brengen’. Wat staat er in de weg om een zonnepaneel voor iedere Amsterdammer te realiseren en hoe vangen we die ‘beren’? Een half jaar later hebben zich meer dan 200 Amsterdamse dakbezitters gemeld. Hun daken zijn goed voor 250.000 zonnepanelen.

Genoeg om een kwart van de Amsterdammers van zonne-energie te voorzien!