Succesvol projectvoorstel voor transitie naar duurzaam voedselsysteem
Succesvol projectvoorstel voor transitie naar duurzaam voedselsysteem

Succesvol projectvoorstel voor transitie naar duurzaam voedselsysteem

NWO heeft één aanvraag toegekend van een consortium van onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke partners. De samenwerkende partners gaan op zoek naar manieren om de transitie naar een gezond en duurzaam voedselsysteem in Nederland te versnellen. Het projectvoorstel was via een zogeheten ‘sandpitmodel’ door de gezamenlijke consortiumpartners geformuleerd.

Binnen het NWA-programma Transitie naar een duurzaam voedselsysteem heeft NWO (Dutch Research Council) één aanvraag toegekend van een consortium van onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke partners. De samenwerkende partners gaan op zoek naar manieren om de transitie naar een gezond en duurzaam voedselsysteem in Nederland te versnellen. In totaal nemen 20 kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke partners deel. Het projectvoorstel was via een zogeheten ‘sandpitmodel’ door de gezamenlijke consortiumpartners geformuleerd. Met de toekenning is een bedrag van 2,8 miljoen euro gemoeid.

Uitgangspunt van het voorstel is het streven naar een geïntegreerd voedselproductiesysteem met minder verspilling, dat natuurlijke hulpbronnen spaart en bodemecologie en biodiversiteit versterkt. Het gaat hierbij niet alleen om het kweken van gewassen en dierlijke productie, maar ook om duurzame consumptie van gezond voedsel en een eerlijke prijs voor producten.

Deze transitie naar een duurzaam circulair voedselsysteem met een goed verdienmodel en een grotere waardering voor voedsel vereist een combinatie van organisatorische, sociaalmaatschappelijke en technologische vernieuwingen.

Vanuit P2 hebben Floor Verdenius, Peter Coesmans en Katinka Bergema het proces begeleid van de Sandpit met alle consortiumpartners waar dit mooie projectvoorstel is ontwikkeld.

 -----------------------------------------------------------------------------------

Lees het totale persbericht op het online platform van duurzaam ondernemen. 

Hoofdaanvrager: prof. Frederike Praasterink, HAS University of Applied Sciences

Consortiumpartners: Radboud University, Leiden University, Wageningen University & Research, Copernicus Institute of Sustainable Development, Utrecht University, University of Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam), Eindhoven University of Technology, Aeres Group, Inholland University of Applied Sciences, RIVM National Institute for Public Health and the Environment, Blonk Consultants, SMK, Eemlandhoeve, Transitiecoalitie Voedsel, Greendish, Nutriënten Management Instituut, Circular Landscapes, BoerenNatuur en Jong Leren Eten