Projectcontracten zijn net als huwelijkse voorwaarden

Projectcontracten zijn net als huwelijkse voorwaarden

Met softskills alleen kom je er niet.

Is een goed projectcontract de voorwaarde om een project goed te laten slagen? Titus Bekkering schrijft 'old school' een ingezonden brief (NRC van 24 juni) als reactie op goed verhaal van Arent van Wassenaer.

 

De conclusie van Arent van Wassenaer (NRC 21 juni) is dat een goed projectcontract nog geen succesvol project garandeert. Eens. Net zoals goede huwelijkse voorwaarden niet garant staan voor een gelukkig huwelijk. Maar aan zijn gevolgtrekking dat de aanwezigheid van soft skills veel belangrijker is voor project succes mist nog iets. Want wat ga je doen als die soft skills ontbreken? Project technocraten weten er raad mee. Die komen met competentieprofielen en een oproep om vaardigheidstrainingen. Opgelost? Nee natuurlijk!

Sterker nog, juist dat kan het zicht benemen op wat er werkelijk schort aan de samenwerking. En dat is in elk projectverloop weer anders. Wat we daarom nodig hebben zijn reflectieve en daadkrachtige project professionals die naast hun inhoudelijke expertise ook in staat zijn om de (sociale) dynamiek van een project te doorgronden.  En bovendien moedig genoeg zijn om elkaar daarover aan te spreken en regels en afspraken aan hun laars te lappen als dat nodig is. Succesvolle samenwerking ontstaat door elkaars drijfveren te willen begrijpen en daar rekening mee te houden. Net als in een goed huwelijk.

Wil je reageren op deze blog mail via deze link.

projectcontracten