de eerste Vehicle-to-Grid laadpaal geopend

de eerste Vehicle-to-Grid laadpaal geopend

Op dinsdag 9 juni nam in Utrecht een consortium bestaande uit Stedin, gemeente Utrecht, GE, Vidyn, Last Mile Solutions, Economic Board Utrecht en LomboXnet, de eerste Vehicle-to-grid-laadpaal in gebruik, gebaseerd op de wereldwijde laadstandaard: “Smart Solar Charging”.

Elwin ter Horst is vanuit p2 betrokken bij Smart Grid Utrecht - rendement voor iedereen.

Accu's van elektrische auto's kunnen voortaan voor de deur worden gebruikt als kleine energiecentrale voor de opslag van zelf opgewekte zonne-energie. De bi-directionele laadpaal, made in Utrecht, is 80% goedkoper dan de huidige internationale standaard en is ontwikkeld en geproduceerd in Nederland. Na deze eerste laadpaal in de proeftuin van Lombok zullen er voor het einde van het jaar nog 19 palen worden geplaatst. Over twee jaar zijn dat er 200.

Smart Solar Charging, waardoor je lokaal het energiesysteem kan managen, biedt grote kansen voor extra werkgelegenheid voor Nederland. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voorspelt 10.000 banen in 2020 en 50.000 banen in 2030, gekoppeld aan elektrisch vervoer. Volgens het consortium is het driedubbele aantal extra banen mogelijk, zodra er een Nederlandse markt voor opslag van zonne-energie ontstaat.

Bekijk filmpje over smart solar charging.