Het begint met een klik
Het begint met een klik

Het begint met een klik

Na veel verschillende functies vervuld te hebben in de FMCG-sector is Lia de Ryck sinds begin dit jaar 'thuis gekomen' bij P2. De eerste honderd dagen zijn achter de rug. Een mooi moment om even bij stil te staan. Samen met haar landingsmaatje Karlijn Oomen onderzoekt ze waar dat 'thuiskomen' in zit.

Waarom ben je bij P2 gaan werken?   Dat is eigenlijk heel leuk gegaan. Ik was niet echt op zoek maar had wel een onrustig gevoel. Ik wist dat ik veel energie krijg van het begeleiden van trajecten die leiden tot concept of productontwikkeling. Dus het verkennen, opstarten en realiseren van iets nieuws en dan het liefst natuurlijk passend bij de behoeften van consumenten of klanten of met een duidelijk maatschappelijk belang. Indertijd toen ik nog bij Friesland Campina werkte, ben ik door P2 getraind op het gebied van projectmanagement. Daar ontstond die klik eigenlijk al. De manier hoe zij naar projecten keken en de drive om het verschil te maken, is me toen enorm bijgebleven. Het leek me dus logisch om daar eens inspiratie op te halen! 

Ik ben een kop koffie gaan drinken met Marcel Goossens, een oude bekende van me die al jarenlang bij P2 werkt. Vanaf dit eerste gesprek en ook de gesprekken die daarop volgden was er heel veel herkenning en een match op onderwerpen als waar heb je behoefte aan in je werk, op wat voor manier wil je werken en met welke instelling. Ik hoefde er dan ook niet lang over na te denken toen ik gevraagd werd bij P2 te komen werken.

Waar bestond die herkenning dan uit?   Als je bij de klant aan het werk bent, zie je elkaar natuurlijk niet veel. Maar op vrijdag aan het einde van de week 'kom je thuis bij P2'.  Dat mensgerichte vind ik prettig. Je tankt bij, je werkt samen aan allerlei activiteiten en je bent er voor elkaar om te helpen. Bij P2 zijn we een heel hecht team. Kernwoorden die bij een P2’er bij mij naar boven komen: open minded- nieuwsgierig-leergierig-hulpvaardig en last but-not-least gezellig. Dat voelde echt als thuiskomen voor mij.

Zelf ga ik ook van nature in gesprek en aan het werk met zoveel mogelijk betrokkenen. Samen creëren we een breder perspectief waarin we nieuwe inzichten, een gedeelde visie en commitment delen, zodat het beoogde resultaat voor alle partijen duidelijk is. Ik geloof echt dat je alleen samen veranderingen voor elkaar krijgt. En dat is precies ook waar P2 zich mee onderscheidt in de markt: P2’ers zijn allemaal mensen die kennis en gevoel combineren met daadkracht.

Kun je iets meer vertellen over het leren van elkaar?    Sinds eind januari zit ik in de Wasstraat; een negen maanden durend opleidingsprogramma op het gebied van persoonlijke effectiviteit, procesmanagement, project-management en communicatieve vaardigheden. De groep bestaat uit collega’s die allemaal het afgelopen jaar zijn gestart. Wat dat al oplevert na vier maanden? Genoeg handvatten om voor klantopdrachten te kunnen bepalen hoe deze het best kunnen worden opgepakt, maar ook een 'jaargang' van collega’s waarbij je het gevoel hebt dat je ze al jaren kent en met wie je makkelijk kunt sparren. Het feit dat we allemaal dezelfde inhoudelijke training hebben gehad op het gebied van proces- en projectmanagement betekent dat je vanuit hetzelfde raamwerk of vakjargon projectgesprekken kunt voeren. Wat gaat goed? Wat kan beter? Waar loop je tegenaan? Erg leuk en leerzaam en dit wordt vanuit P2 aangemoedigd door o.a. het toewijzen van een schaduwmanager op je projecten. En binnen de Wasstraat heb je ook je eigen buddy’s die elkaar helpen. Ook worden er door het jaar heen interne kennissessies georganiseerd waarin je je projecten toelicht of vakinhoudelijk jezelf bijspijkert. Echt smullen dus als je net zoals ik van leren houdt!

Op vrijdag met elkaar lunchen aan de keukentafel

In hoeverre is er verschil in impact als je je rol bij P2 vergelijkt met je vorige functies bij FMCG-bedrijven?    Bij P2 kan ik me volledig focussen op het realiseren van de opdracht. De opdrachtgever heeft een duidelijke bedoeling en opdracht geformuleerd en daar zet je je volledig voor in. Vaak met een kop en een staart. Dat past goed bij mij en ook de afwisseling om dit te doen bij verschillende bedrijven. Ik heb al vele jaren gewerkt vanuit diverse rollen bij bedrijven in de Food en FMCG sector en heb hierdoor een breed perspectief op de business. Het verschil zit hem denk ik hierin dat je als externe een meer objectieve en integrale blik kunt hebben op wat er nodig is om de complexere opgaven te realiseren. Je wordt dan niet gehinderd doordat je vanuit een bepaalde functie of afdeling iets moet gaan regelen binnen bestaande werkwijzen of routines.

In hoeverre hebben deze eerste maanden bij P2 jou veranderd als mens?    Ze hebben me vooral de bevestiging gegeven dat het 'samen ergens voor gaan', heel belangrijk voor mij is. Samen versterkt, samen verbindt en samen geeft energie. Maar boven al: samen geeft resultaat. 

En als professional?    Ik denk met name op het gebied van hoe je projecten moet organiseren en welke werkwijzen nodig zijn om de opdracht te realiseren. De afgelopen maanden heb ik met veel plezier en energie gewerkt bij Jacobs Douwe Egberts en bij Westland Kaas. Door deze opdrachten, de trainingen en de gesprekken met andere P2’ers weet ik nu nog beter hoe ik een tijdelijke of unieke organisatie moet opzetten en draaiende moet krijgen zodat de opdracht kan worden gerealiseerd. Spot on op wat ik graag toevoeg aan mijn expertise omdat ik altijd al interesse heb gehad in organisatiekunde! Smaakt dus naar meer!