Daar gaan we weer...
Daar gaan we weer...

Daar gaan we weer...

Het kabinet wil verder versoepelen. Naar verwachting wordt volgende week het thuiswerkadvies opgeheven. Dan mogen de vlaggen toch uit? Na twee jaar overwegend thuis te hebben gewerkt mogen we weer lekker naar kantoor. Maar is het opheffen van dit advies wel zo verstandig?

Al jaren sluiten we dagelijks achteraan in de file en proppen we onszelf voor 9 uur in die overvolle trein. Tot twee jaar geleden. Opeens moesten we thuisblijven. Dat was even wennen en soms simpelweg onwerkbaar. Zeker als de kinderen thuis waren, of het internet er weer uit lag, of als de droger stond te loeien tijdens dat belangrijke overleg. Ook was het minder gezellig. De inspiratie was soms ver te zoeken achter de beeldschermen of op het zoveelste Miro board. Maar op de weg, in het OV en in de lucht leverde al dat thuiswerken wel wat op.

De hyperspits was een stuk minder hyper en de lucht zelfs een stukje schoner. Plus, de mensen die elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip naar hun werk moeten (de verpleegkundige, de leraar, de tandarts, de logistiek medewerker) konden vlot van en naar hun werk reizen. Files verdwenen (veelal) als sneeuw voor de zon. Ook het Ministerie van IenW was blij. Minder reizen zorgt voor minder druk op het wegennet en het OV. Dit kan leiden tot minder noodzaak voor grootschalige investeringen in nieuwe infra. Daarbij helpt minder mobiliteit ons een beetje door de stikstofcrisis. Minder auto’s betekent namelijk meer stikstofruimte voor bijvoorbeeld nieuwe woningen. Minder reizen is een essentiële schakel in de noodzakelijke mobiliteitstransitie. Vanuit het ministerie van IenW klonk dan ook de roep om dit vast te houden en werkgevers werden gestimuleerd thuiswerken ook na corona te blijven faciliteren. Landelijk werkten overheden samen. Ze deelden thuiswerktips en hybride oplossingen, onder andere via het platform ‘Zo werkt het’. Er werd zelfs een ‘beste (thuis)werkgever award’ in het leven geroepen. Flexibel en hybride: dat moet blijven!

Volgende week mogen we weer. Knusjes in de trein of in slakkentempo over de A27. Maar moeten we dit wel willen? Moet het advies niet blijven: Werk, als het kan, regelmatig thuis. Ga je wel, mijd dan zo veel mogelijk drukke momenten en dagen. En natuurlijk; reis duurzaam! Want een beetje meer thuis, spreiden en duurzamer reizen zijn belangrijke stappen richting een duurzame en leefbare toekomst. Ik hou in ieder geval vast aan een nieuwe balans: morgen werk ik weer lekker op zolder en vrijdag weer gezellig op kantoor.