Mijn nieuwsgierigheid trok mij over de streep
Mijn nieuwsgierigheid trok mij over de streep

Mijn nieuwsgierigheid trok mij over de streep

Bert maakte in september 2021, na 16 jaar bij NS Stations, de overstap naar P2. Bij de NS had hij een leuke baan als formatmanager, maar toch begon het te kriebelen. In dit interview gaat zijn landingsmaatje Rens in gesprek met Bert. Hij blikt met hem terug op zijn overstap, wat het hem bracht en welke hobbels hij tegenkwam.

Je was Formatmanager bij NS-stations, dat klinkt als een mooie baan!  “Dat klopt, het was een ontzettend leuke baan. Ik heb 16 jaar in verschillende functies gewerkt: van stationsontwikkelaar van station Helmond, tot het opzetten van een nieuw concept ‘Fiets & Service’ in de fietsenstallingen van NS. En als laatste was ik formatmanager auto, waar ik me bezighield met alle autofaciliteiten bij de stations.”

Waarom dan toch op zoek naar een nieuwe uitdaging?  “Op een gegeven moment ging het toch een beetje kriebelen en wil je andere dingen ontdekken. Niet in de verwachting dat het beter zal zijn, maar wel anders, ook om mij verder te ontwikkelen.”

Wat trok je aan in P2?  “Er zijn twee dingen die mij voornamelijk aanspraken. Ten eerste kan je als P2’er bij veel organisaties een kijkje in de keuken nemen. Ook zit je niet altijd met hetzelfde belang en met dezelfde partijen aan tafel. Ik werk nu aan dezelfde soort vraagstukken, maar het is mooi om bij elke opdracht vanuit verschillende perspectieven te kunnen kijken. Verder sprak de focus op persoonlijke ontwikkeling bij P2 mij erg aan.”

Vond je het spannend om deze stap te maken?  “Ik vond het best spannend. Wat je hebt is goed en fijn en waar je naar overstapt is onbekend. Aan de andere kant had ik wel het vertrouwen dat het goed zou komen.”

 

       "Nieuwsgierigheid en focus op persoonlijke ontwikkeling trokken mij over de streep"

 

Je werkt nu sinds september bij P2. Voldoet de realiteit aan je verwachtingen?  “Ik ben net begonnen met de Wasstraat, dat is het interne opleidingsprogramma bij P2. Dit is echt een hoogtepunt tot nu toe. We zijn gestart met een training persoonlijke effectiviteit, met een groep mensen die er echt iets van wil maken. Er is onderling vertrouwen in de groep, dat voelt goed. Ook heb ik verschillende opdrachten lopen, elke keer in een andere rol. Dus ik kan wel zeggen dat het overeenkomt met mijn verwachtingen. Verder heb ik veel gehoord over feesten bij P2. De opening van de nieuwe locatie en de kerstborrel op de parkeerplaats waren al erg leuk. Maar volgens mij moeten de echte feestjes (zonder Covid) nog komen, dus daar kan ik niet zoveel over zeggen.”       

Bert, Wieke, Hans-Peter en Anouk

Kun je iets meer vertellen over de Wasstraat?  “Je start met een groep mensen die allemaal kortgeleden zijn gestart bij P2 en je volgt het hele traject samen met deze groep. We hebben nu twee blokken gehad. De ene ging over persoonlijke effectiviteit, over hoe je functioneert ten opzichte van anderen. En hoe je daarmee kan omgaan als mensen andere voorkeursstijlen hebben. De tweede ging over projectmanagement. Daar moesten we als huiswerk stevig aan de bak met de theorie en deelden we tijdens de bijeenkomsten onze ervaringen uit de praktijk. Dat is een mooie combinatie.

Aan welke projecten werk je nu?  “Dat zijn er verschillende, maar om er twee uit te pikken: Ik ben opgaveadviseur bereikbaarheid bij de Utrechtse Vastgoed Organisatie van de Gemeente Utrecht. Utrecht heeft een enorme ambitie als het gaat om de mobiliteitstransitie en doet veel aan het autoluw maken van de stad. Dat zorgt voor vraagstukken als: wat ga je doen met bestaande parkeergarages in de stad? Wat betekent de realisatie van mobiliteitshubs voor de vastgoedportefeuille? Een boeiend werkveld, dat volop in beweging is. Verder werk ik als procesmanager voor de Gemeente Rotterdam aan het efficiënter organiseren van het beheer van de fietsenstalling onder Rotterdam Centraal. Binnen de fietsenstalling zijn er verschillende beheerregimes: Kan dit worden samengevoegd en levert dit voordeel op voor de klant en de betrokken partijen?”

Wat heb je tot nu toe geleerd bij P2?  “Ik ben erg nieuwsgierig en houd van nieuwe dingen. Het is voor mij wel belangrijk om altijd een paar vaste ankers te hebben. Dat bijvoorbeeld de partijen en de rol nieuw zijn, maar dat ik wel bekend ben met de inhoud. Ook heb ik geleerd dat samenwerking voor mij erg belangrijk is. Hier krijg ik energie van en samen kom je toch sneller op nieuwe ideeën. In sommige opdrachten moet je hier wel alert op zijn en dit voor jezelf organiseren. Recent heb ik twee jonge collega’s gevraagd om me te helpen bij een opdracht in Arnhem en dat gaf direct nieuwe energie!”

Wat zou je tegen andere professionals willen zeggen bij wie het, na lang bij een organisatie gewerkt te hebben, ook een beetje begint te kriebelen?  “Gewoon doen! Maar, kijk wel of de rol goed bij je past. Het is heel leuk om voor verschillende organisaties te werken en nieuwe dingen te kunnen opstarten. Het betekent ook dat je af en toe moet schakelen en de tijd moet nemen om dingen goed af te ronden. Ook kan het voorkomen dat je niet meteen vol in het werk zit, terwijl je even later weer verschillende opdrachten tegelijk hebt lopen. Daar moet je ook mee om kunnen gaan. Het is best lastig om dan niet heel ongeduldig te worden, haha! ”