Hoe krijgen foodbedrijven meer grip op hun projecten?

Hoe krijgen foodbedrijven meer grip op hun projecten?

Hoe krijgen foodbedrijven meer grip op hun projecten?

Hoe krijgen foodbedrijven meer grip op hun projecten?

Hoe krijgen foodbedrijven meer grip op hun projecten?

whitepaper met vijf handvatten voor meer realisatiekracht

Foodbedrijven staan voortdurend onder druk om te innoveren, verduurzamen en optimaliseren. Van het introduceren van nieuwe productielijnen en digitaliseringstrajecten tot het borgen van grondstofbeschikbaarheid of het versnellen van productontwikkeling: deze ambities worden gerealiseerd via projecten. Projecten zijn echter geen routinematige processen – ze zijn uniek, complex en vragen om samenwerking over teams en disciplines heen. Besluitvorming moet vaak apart worden georganiseerd, afhankelijkheden zijn groot en elk project heeft zijn eigen dynamiek. Daarbij komen ook andere factoren kijken, zoals leiderschapscultuur, veranderbereidheid van teams, spanningen tussen afdelingen of landen of het ontbreken van een duidelijke strategische koers. Dat maakt projectmanagement in de foodsector tot een vak apart, waarin niet alleen planning en structuur, maar ook de menskant bepalend is voor succes. Daarom gaan projecten vaak anders dan verwacht. Ze lopen uit, kosten meer dan gepland of leveren niet op wat ervan werd verwacht. Niet omdat de inhoud niet klopt, maar omdat er gebrek is aan gedeeld eigenaarschap, heldere structuur en slagkracht op verschillende niveaus in de organisatie.

Praktische handvatten voor vijf veelvoorkomende knelpunten

In dit whitepaper delen we vijf veelvoorkomende knelpunten die we dagelijks tegenkomen in de praktijk van foodbedrijven. De inzichten zijn gebaseerd op gesprekken met projectleiders, opdrachtgevers en managementteams binnen de sector, alsook vanuit onze eigen praktijkervaring. Naast deze inzichten delen we handvatten die projectleiders kunnen helpen om succesvolle projecten te realiseren. Ze geven richting aan waar verbetering mogelijk is. Echter, succesvolle projecten worden niet alleen bepaald door planning of structuur, maar ook door de bredere organisatiecontext en de manier waarop mensen samenwerken.

Focus op samenwerking

Wij geloven in aanpakken die werken in de praktijk. Daarbij zijn methodieken zoals Prince2, Lean of stage-gate waardevolle hulpmiddelen, mits ze passen bij de opgave. Ze zijn ondersteunend, niet leidend! Onze focus ligt op wat het project écht nodig heeft: samenwerking, voortgang en verankering in de organisatie. Daarbij zorgen we voor een stevige basis én de energie om het project samen tot een goed einde te brengen.

We denken graag met je mee over hoe je projectaanpak verder versterkt kan worden, of het nu gaat om één concreet project of om het organiseren van portfoliosturing.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Mariska of Jefte.