Praktisch Participeren

Praktisch Participeren

Steeds meer willen bedrijven en inwoners betrokken worden in een vroeg stadium van opgaven en besluitvorming. Dat vraagt om een andere manier van samen werken. Maar hoe organiseer je dat?

De veranderende samenleving vraagt om een andere rolverdeling tussen overheden, bedrijven en inwoners. Steeds meer willen bedrijven en inwoners betrokken worden in een vroeg stadium van opgaven en besluitvorming. Dat vraagt om een andere manier van samen werken. Om gedragen oplossingen te realiseren, moet buiten de gebaande paden gedacht en gewerkt worden. Maar hoe organiseer je betrokkenheid op een wijze dat de oplossing en realisatie er ook echt komen?

Het organiseren van betrokkenheid van inwoners en bedrijven is wat elke gemeente inmiddels wel wenselijk vindt. Burgerparticipatie is de nieuwe norm geworden. Voor het bedenken van oplossingen voor de leefbaarheid van de eigen wijk is co-creatie en participatie van bewoners nodig. De transitie naar een inclusieve samenleving heeft grote impact op bedrijven, organisaties en mensen. Dat vraagt om een nieuwe manier van samenwerken waarbij de gemeente een faciliterende rol heeft. Maar de vraag is hoe organiseer ik dat? Hoe bereik ik de juiste mensen, hoe organiseer ik draagvlak zodat we vooruit kunnen gaan en tot een oplossing komen? Welke instrumenten en middelen helpen om ons doel te behalen? Welke rol en inbreng heb je zelf als gemeente om je belangen te borgen? P2 helpt gemeenten met het praktisch participeren plan.

Praktisch Participeren

Onze kennis en ervaring hebben we gebundeld in een praktische aanpak waarmee gemeenten hun doelen samen met burgers en bedrijven kunnen realiseren. Met ons praktisch participeren plan bieden we:

  • een doeltreffend en praktisch plan van aanpak op participatie met alle betrokken partijen
  • een realiseerbaar plan gebaseerd op feiten en cijfers en passend binnen de wet- en regelgeving
  • de juiste vorm van participatie met passende respons
  • behoud van overzicht waardoor je die faciliterende rol kunt vervullen
  • leren en optimaliseren in de praktijk door begeleiding, evaluaties in korte sprints en 'coaching on the job'.

Het praktisch participerenplan starten we met een korte inventarisatie van de huidige middelen, resultaten en wensen vanuit de organisatie. Deze opgehaalde inzichten vertalen we in een participatieplanner: welke participatie-graad en middelen is wenselijk voor welke opgaven uitgezet in de tijd. Hier hangen we ook realisatie van het plan en doelen aan vast. Deze planner maken we voor jullie visueel en tastbaar.

Samen doen

Het uitdaging van succesvol participeren, is de nieuwe samenwerking in de praktijk brengen. P2 beschikt over een groot palet aan participatiemiddelen en methodieken. Wij leren mensen de juiste tools te gebruiken en de nieuwe werkwijze eigen te maken. Leren gaat het beste door het te doen, te ervaren en van te leren. Zo realiseren we stap voor en stap de doelen.

Waarom P2

P2'ers zijn zeer ervaren procesmanagers met ruime kennis op het ontwikkelen en begeleiden van multidisciplinaire werkwijzen bij gemeenten, provincies en organisaties. Realisatie en participatie zit in het DNA van P2. Complexe vraagstukken zijn ons werkterrein.  Altijd vanuit een duurzame en resultaatgerichte houding. Met onze creativiteit en ons vermogen om mensen te verbinden, brengen we zaken in beweging en komen tot resultaat.

Wil je weten wat P2 voor jou kan betekenen? Drink eens een kop koffie met Robbin Pennings.

 

 

 

 

 

 

Praktijkvoorbeelden

Stap voor stap naar een haalbaar en betaalbaar CO₂-neutraal Tilburg

Stap voor stap naar een haalbaar en betaalbaar CO₂-neutraal Tilburg

Hoe maak je een transitievisie warmte die past bij gemeente Tilburg en werkt voor de Tilburgers? P2 neemt de Brabantse gemeente en haar inwoners stap voor stap mee in hun zoektocht naar een haalbaar en betaalbaar CO₂-neutraal Tilburg. Dat betekent samen bouwen aan een transitiekoers, met oog voor het huishoudboekje van de Tilburgers, de collectieve CO₂-reductie en het omgaan met onzekerheden.

Lees meer
Zo bouw je samen een toekomstbestendige wijk

Zo bouw je samen een toekomstbestendige wijk

Culemborg pakt het procesmatig aan. 

Lees meer

Wij werken o.a. voor

Gemeente Roermond
Gemeente Bergen Limburg
Food Center Amsterdam v2
logo rijkswaterstaat
logo overijssel
Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit Logo
IPO Interprovinciaal Overleg
Provincie Noord Brabant
Gemeente Rotterdam
Provincie Noord Holland
Landschap Noord Holland
World Food Center