Zo maak je van afvalwater iets waardevols
strategie
strategie
Land en water
land & water

Zo maak je van afvalwater iets waardevols

Eén van de grootste maatschappelijke opgaven op dit moment is slimmer omgaan met grondstoffen en water. Doorbraken ontstaan door anders naar hetzelfde te kijken. Zo ziet Aquafarm afvalwater als een rijke stroom water vól nutriënten. Als een perfecte basis voor planten en dieren om op te groeien. Het resultaat? Productie van biobased grondstoffen én schoon water. 

De planten en dieren maken het water niet alleen schoon, ze bevatten ook waardevolle stoffen die in diverse industrieën kunnen worden toegepast als biobased grondstof. Denk bijvoorbeeld aan grondstoffen voor producten als bio-composieten, eiwitten en uiteindelijk zelfs parfum, medicijnen en dierlijk voedsel.

Hier geloven wij in

Aquafarm is het winnende idee van de Waterwegen Dragons' Den. P2’s Initiatievenfabriek (Robertjan Zonneveld en Judith Hoogenboom) ontwikkelt samen met de 5* andere initiatiefnemers uit de keten deze innovatie verder. P2 Initiatievenfabriek ziet Aquafarm als logische stap voor een toekomst zonder nutrientverspilling en met voldoende schoon water.

Ideeën werken

Judith werkt met het team aan onderzoek naar de producerende en zuiverende principes van Aquafarm, toepassing van de biobased grondstoffen in de markt en het ontwerp van een flexibele en circulaire aquafarm: ‘Gaaf om met zoveel partijen een innovatief idee steeds scherper te slijpen’. Bekijk de film van Aquafarm.

* Naast de Initiatievenfabriek zijn de overige vijf keten partijen: Waterschap Rivierenland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Radboud Universiteit Nijmegen / onderzoekscentrum B-ware en Alterra Wageningen-UR.

 Aquafarm zat in de finale van Making Waves 7 september 2017. Marloes van Kats pitchte voor Aquafarm. Veel geleerd en inspiratie, helaas niet gewonnen. Bekijk hier haar pitch.