Zo helpen we ‘waterproof’ bouwen in Zaltbommel

Zo helpen we ‘waterproof’ bouwen in Zaltbommel

De Buitenstad in Zaltbommel is een markante locatie tussen de Waal en het oude centrum van Zaltbommel, een van de mooiste vestingsteden van Nederland. Vanwege de buitendijkse ligging is het zaak om bij de bouw van woningen rekening te houden met de wisselende waterhoogtes.

Onze experts
Onze experts

Al in 2005 ontving de gemeente Zaltbommel de EMAB-status (Experiment Voor Aanpasbaar Bouwen) voor deze locatie. Deze status maakt het mogelijk om in buitendijks gelegen gebied onder voorwaarden te bouwen. De ontwikkelcombinatie Waalbommel BV, bestaande uit VolkerWessels Vastgoed en Smit’s Bouwbedrijf, wil graag aan de slag op deze locatie.

Erna Hollander heeft het bouwproject begeleid vanaf de fase van het Stedenbouwkundig Programma van Eisen. Daarbij heeft ze een gemeenschappelijke visie op de toekomst van dit deel van de stad geformuleerd en heeft de gemeente een toetsingskader voor de ontwikkeling vastgesteld.

Zowel vanuit de ‘harde randvoorwaarden’ als vanuit het ruimtelijk beeld is veel aandacht besteed aan het leven met het zo nu en dan stijgende water.