Webinar Don Bijl: Gemeentelijke fusie | Het kan wèl positief
Webinar Don Bijl: Gemeentelijke fusie | Het kan wèl positief

Webinar Don Bijl: Gemeentelijke fusie | Het kan wèl positief

Laat je ook dit jaar inspireren via een reeks webinars met inzichten op het gebied van de toepassing van de Mutual Gains Approach en doe actief mee in het gesprek. Het eerste webinar in 2023 is maandag 23 januari 2023 vanaf 19:30 uur

 

Gemeentelijke fusie: Het kan wèl positief

Toenmalig burgemeester Don Bijl van Purmerend geeft tijdens dit MGA-webinar een inkijk in hoe een gemeentelijke fusie als een positief proces kan verlopen door uit te gaan van het erkennen en versterken van elkaars krachten in plaats van het uitvergroten van de tegenstellingen. Hij deelt met ons de manier waarop de op consensus gerichte onderhandelingen hebben plaats gevonden bij het samengaan van twee gemeenten met verschillende profielen: stad en platteland; Purmerend en Beemster. Bij dit proces zijn op een transparante manier alle fracties in beide gemeenteraden betrokken evenals maatschappelijke organisaties en inwoners in allerlei zettingen, gericht op de vraag: wat voor gemeente willen wij zijn?  De samenvoeging van werelderfgoed Beemster (12.000 inwoners) en stad Purmerend (82.000 inwoners) per 1 januari 2022 heeft geleid tot een gemeente die over enkele jaren de grens van 100.000 inwoners zal passeren.

Don Bijl was na zijn periode als kabinetschef van de commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland gedurende 21 jaar lang burgemeester o.a. in Wijdemeren. Vanaf 1 juli 2009 was hij burgemeester van Purmerend. Hij ging daar op 1 juni 2022 met pensioen en werd waarnemend burgemeester. Als echte verbinder weet hij hoe belangrijk het als lokale overheid is om ervoor te zorgen dat inwoners zich gehoord voelen en om gezamenlijk tot oplossingen te komen. 

 

Co-referent: Hans van Zijst

maandag 23 januari 2023 | 19:30 – 21:00 uur

Klik hier om je aan te melden!