Waarom een verpakkingsexpert sámen met P2 meer impact kan maken op duurzaamheid
Waarom een verpakkingsexpert sámen met P2 meer impact kan maken op duurzaamheid

Waarom een verpakkingsexpert sámen met P2 meer impact kan maken op duurzaamheid

Annebeth de Witte had vele jaren ervaring op het gebied van duurzame verpakkingen. Zij zou een geweldige aanvulling zijn voor het P2-team Food. Werken in dit team met haar leuke en bevlogen collega’s sprak Annebeth erg aan. Maar ze wilde ook technische opdrachten doen en die kon P2 haar niet bieden. Gelukkig vonden ze een constructie die beiden goed paste.

“Drie jaar geleden had ik na mijn baan bij Danone een pauzemoment ingelast”, vertelt Annebeth. “Ik wilde me heroriënteren op mijn carrière. Wilde ik weer een baan in loondienst? Of ging ik de stap wagen en werd ik zelfstandig ondernemer? Ik kende de marktvenstertrekker Food van P2. Een kop koffie drinken was de eerste stap naar onze samenwerking".

Binnen de foodsector zie je een duidelijke trend richting duurzame verpakkingen. Wetgeving dwingt bedrijven om herbruikbare/recyclebare verpakkingen te ontwikkelen. Binnen het team Food zou ik met mijn kennis en ervaring dus een zeer welkome aanvulling zijn. 

ZP2’er

Annebeth was erg geïnteresseerd in de werkwijze van P2. Bij deze organisatie zou ze de kans krijgen om als projectmanager betrokken te zijn bij complexe veranderprocessen op hoog niveau binnen organisaties. Daarnaast wilde ze de opdrachten waar aanspraak wordt gemaakt op haar inhoudelijke, technische kennis ook niet opgeven. Samen met P2 kwam ze tot een mooie oplossing. Annebeth zou ZP2’er worden. Zo was ze verbonden aan P2, maar had ze ook de mogelijkheid om als zelfstandige haar ‘eigen’ opdrachten uit te voeren.”

Gedreven en gezellige collega’s

“Voor mij heeft deze constructie veel voordelen”, zegt Annebeth. “Binnen P2 kan ik me enorm snel ontwikkelen. Mijn P2-collega’s zijn slim, ervaren, betrokken en erg gedreven. Maar er is ook gezelligheid. Als ZP2’er word ik volledig betrokken. Ik voel me er erg thuis. Binnen P2 is er een grote drive om iets neer te zetten. De meeste foodprojecten gaan over verduurzamen. P2 helpt organisaties bij het realiseren van de transitie naar duurzame, gezonde voeding in de gehele keten. Ze voeren opdrachten uit bij zowel agri-bedrijven als foodproducenten en zelfs op het snijvlak privaat-publieke foodpartijen. Mijn food-collega’s willen niet alleen hun opdrachten goed uitvoeren, maar doen het ook voor een hoger doel: de foodketen duurzamer maken. Tussen de collega’s onderling is er geen concurrentie. Iedereen helpt elkaar graag om iets moois neer te zetten.”

Waardevolle combi voor opdrachtgevers

Het voordeel van deze constructie voor P2 is dat P2 kan meeliften op de netwerken en vakkennis van Annebeth. “Doordat ik ook technisch/inhoudelijke opdrachten uitvoer voor mijn eigen bedrijf, blijf ik goed op de hoogte van de wetgeving en de laatste ontwikkelingen. Voor bedrijven die de nieuwe verpakkingswetgeving moeten uitrollen betekent dit niet alleen een aanpassing van de verpakkingen, maar ook een verandering bij meerdere afdelingen. Zowel op proces- als op financieel gebied. P2 weet wat welke effecten zo’n verandering heeft voor een bedrijf en haar medewerkers. Ze hebben ruime ervaring in het begeleiden van veranderingsprocessen. Ik vul dit aan met mijn inhoudelijke kennis en netwerk.”

kennissessie P2 en PAKT. v.l.n.r. Nynke Arntzen (P2), Lia de Ryck (P2) Guido van Velthoven (PAKT), Annebeth de Witte (P2), Thijs Wester (PAKT) en Mariska Vos (P2)

Win-win-win-situatie

“Vanuit mijn expertise word ik door verschillende (internationale) organisaties gevraagd om te spreken in podcasts, op congressen en bij universiteiten over duurzaam verpakken. Hierdoor kom ik in contact met experts vanuit de hele wereld. Als deze contacten ook voor P2 interessant zijn, dan breng ik ze met elkaar in contact. Zo zat ik als roundtable-spreker aan tafel met een medewerker van de Canadese NGO Canopy. Zij zijn actief op het gebied van bescherming van bossen. Momenteel zie je de trend dat verpakkingen van plastic vervangen worden door papier. Dit is in sommige gevallen duurzaam, maar draagt ook bij aan grootschalige ontbossing. Ik heb deze medewerker gekoppeld aan mijn P2-collega’s van Land &Water. Zij kunnen hierdoor contact met elkaar opnemen als zij vragen hebben over bijvoorbeeld Europese versus Canadese wetgeving of over beleid over ontbossing.
Aan de andere kant krijg ik via P2 de kans om mooie projecten op te pakken, die ik via mijn eigen netwerk niet gekregen zou hebben. Zo ontstaat er een echte win-win-win situatie. P2, ikzelf en onze opdrachtgevers helpen elkaar met kennis en kunde steeds verder.”

Uitdagende projecten

Annebeth is de afgelopen 3 jaar al bij veel P2-projecten betrokken geweest. Zo stond een koffiebedrijf voor de uitdaging om aan een nieuwe wettelijke verplichting te voldoen. Een deel van hun portefeuille moest gaan bestaan uit 100% recyclebare verpakkingen. “Wij hielpen hen bij deze transitie en adviseerden bij vraagstukken zoals: hoe zorg je ervoor dat alle afdelingen die hierdoor ‘geraakt’ worden meegaan? Ook deed ik een uitzoek-/analyseproject voor een bedrijf dat via kratten het transport van bijvoorbeeld groente en fruit voor bedrijven organiseert. Ze stellen kratten beschikbaar en zorgen dat deze van de producent naar de retailer gaan en vervolgens ingezameld en schoongemaakt worden. Dit bedrijf wilde dit systeem gaan inzetten voor een productgroep waar ze nog geen ervaring mee hadden. Ze wilden weten of hun krattensysteem daar geschikt voor was.”

Annebeth ziet kansen en is een echte verbinder.
- Sonja Zuijdgeest, marktvenstertrekker Food bij P2

Droom

Behalve al deze boeiende opdrachten, heeft Annebeth ook nog een droomproject voor ogen. “Ik zou graag samen met P2 een publiek-private opdracht willen doen op het gebied van verpakkingen/zwerfplastic. Verduurzamen gaat immers over de hele keten. Ik zie een samenwerking voor me met P2-collega’s van Land&Water en Gelukkig Stad. Zij hebben specifieke kennis en een netwerk op het gebied van ‘zwerfplastics aanpak’. Ik kan mijn verpakkingskennis en mijn private netwerk inzetten. Ik denk dat we zo samen iets heel moois kunnen neerzetten!”

Scherp houden

Sonja Zuijdgeest is marktvenstertrekker voor het team Food bij P2 en werkt o.a. samen met Annebeth. “Het fijne aan samenwerken met Annebeth is, dat ze een frisse blik brengt. Ze spiegelt ons en is niet bang om kritische vragen te stellen. Hierdoor ga je soms anders naar bepaalde zaken kijken en dat houdt ons ook weer scherp. Ook haar netwerk en inhoudelijke kennis zijn voor ons heel waardevol. Annebeth ziet kansen en is een echte verbinder. Zo hebben we mooie contacten mogen leggen met mensen uit haar netwerk. Daarnaast heeft Annebeth enorm veel positieve energie. Ze is echt een blije aanvulling in ons team!”