Waardevol stedelijk conflict

Waardevol stedelijk conflict

Hoeveel ruimte biedt onze stad voor een waardevol conflict?

Velen zien het als een gegeven, maar als je op straat bewust om je heen kijkt besef je dat stedelijke attributen als stoepen, fietspaden, wegen, verkeersborden en haaientanden ons beïnvloeden in gedrag en beweging. Ze zorgen voor organisatie in een chaotische wereld, zodat we efficiënt naar onze bestemming afreizen terwijl we constant op onze iPhone kunnen kijken zonder bang te zijn geschept te worden door een auto. Tegelijkertijd zorgt deze orde ervoor dat we enkel doen wat ons is voorgeschreven We hoeven niet actief met elkaar te onderhandelen.

XROO 181202 Kings Cross edited2

Dit stuitte architect en mijn broer Xaveer Roodbeen tegen de borst. Steden zijn voor hem bij uitstek een platform voor menselijk verbinden, onderhandelen, confrontatie en conflict. Daarom onderzocht hij een jaar lang een diversiteit aan menselijke- en architectonische conflicten in de stad. Hij zag dat deze conflicten niet alleen onoverkomelijk zijn, maar óók de potentie hebben om waardevol te zijn. Juist uit conflict ontstaat vaak creativiteit, contact en kennis. Als eindproduct van zijn onderzoek ontwierp hij, tot zijn eigen verbazing, een vloer. Een zwarte granieten vloer van 500 bij 500 meter die in de plaats komt voor alle infrastructuur in die ruimte. Zodra je je als voetganger, fietser of autorijder op de vloer begeeft, zal je actief de interactie aan moeten gaan met de andere vloergebruikers.

Hoewel veel doorgewinterde mobiliteitsmensen zich (terecht) zullen afvragen hoe realistisch dit concept is, is het wat mij betreft iets wat ons aan het denken moet zetten . Door conflict en onderhandeling tussen stedelingen als productief en iets moois te zien, kan er gebouwd worden aan een creatieve, diverse, uitdagende en avontuurlijke stedelijke toekomst. Zoals Xaveer Roodbeen zelf zegt: “Onbekenden komen vaak pas in contact als er iets fout gaat, iets onverwachts, iets geks gebeurt”. Op plekken zonder voorgeschreven bestemming, ontstaan vaak de meest onverwachte en waardevolle situaties die het verschil kunnen maken.

Ik vraag me af: "Zouden we hier in onze stedelijke inrichting niet meer ruimte voor moeten laten? En wat is de prijs van onze focus op efficiëntie en gedragssturing?" 

Nadieh Roodbeen