Vooral lekker kliederen in het Kinderkookcafe

Vooral lekker kliederen in het Kinderkookcafe

Wijkcentrum de Westwijzer in Helmond is eind november begonnen met een Kinderkookcafe, één van de initiatieven in het wijkcentrum om overgewicht en obesitas bij kinderen terug te dringen. Dit initiatief is mede gerealiseerd dankzij de inzet van de stichting Jong Helmond Lekker Gezond.

Deze stichting is in Helmond de uitvoerder van een programma ter bestrijding van overgewicht en obesitas bij kinderen, onder meer in het kader van JOGG Helmond. p2 was betrokken bij de opstart van Jong Helmond Lekker Gezond.

Het kinderkookcafe is, net als Jong Helmond Lekker Gezond, een samenwerking van verschillende partijen: basisschool de Westwijzer, Wijkcentrum de Westwijzer, Het ELkerliek Ziekenhuis, T+Lab en de GGD Brabant Zuid-oost werken hierin samen. Doel van alle partijen is bij te dragen aan Helmondse jeugd met een gezond gewicht.

Lastig element in zo een initiatief is dat een expliciete boodschap over gezonde voeding niet automatisch leidt tot gezond gedrag bij kinderen. In tegendeel zelfs. Veel effectiever is het om samen met kinderen gezonde producten te eten zonder daar expliciet aandacht aan te geven. In ieder geval in familie verband. Maar ook een meester of juf die in de klas fruit eet, zonder het expliciet als gezond te benoemen, heeft een positieve invloed op het eetgedrag van kinderen.

Door bovendien kinderen zelf lekker te laten kliederen leren ze ook lol te beleven in koken, en leren ze naast koken ook nog allerlei andere (hand)vaardigheden. Het is te hopen dat woorden als “gezond”, “overgewicht” in het Kinderkookcafe niet genoemd worden, en dat er vooral veel, en lekker, wordt gekliederd en gekokkereld.

Floor Verdenius – projectmanager p2