Hoe beter je kijkt

Hoe beter je kijkt

Het eerste project dat ik in de food deed, ruim 20 jaar geleden, ging over bananen. Tot dan toe waren bananen voor mij gewoon bananen: gele kromme zoete vruchten die je kon pellen en eten. 

Al snel leerde ik een nieuwe wereld kennen. Bananen zijn er in diverse rijpheden, van uiteenlopende herkomsten, in verschillende diktes, en in minimaal drie kwaliteitsklassen. De smaak ontwikkeld zich gedurende het shelf-life: van wrang en groen naar aromatisch en glad tot wee en melig. En gedurende het “leven” van een banaan gebeurt er ook nogal wat met de vruchten: oogsten van de trossen, lossnijden van de handen, wassen, sorteren, verpakken, koelen, transporteren en rijpen, om enkele van de belangrijkste bewerkingen te noemen. Volgens mijn vrouw en kinderen kon ik niet eens meer normaal naar de fruitschaal kijken, maar onderwierp ik elke banaan die ik tegen kwam aan een nauwkeurige inspectie.

Datzelfde is me daarna nog vaak overkomen. Of het nu ging over meel, tropisch fruit, eieren, melk, of sla: hoe beter ik keek, hoe meer ik zag.

Ons bedrijf heet p2projectmanagement. Projectmanagement is als een banaan. In eerste instantie denk je “Ok, projectmanagement”, maar als je je er in verdiept hebt blijkt er veel over te zeggen. Voor onze klanten is er projectmanagement (zorg dat er een resultaat komt op het moment dat ik het wil, tegen vooraf bekende kosten). Als projectmanagers hebben we een veelheid aan concepten. Er zijn fasen, aanpakken, verschillende soorten opgaven etc. Binnen p2 hebben we het over project-, proces-, portfolio- en programmamanagement. We hebben het over Agile, over consolideren, beslissen, beheersen. Over richting, inrichten en verrichten. En over Verbindend Onderhandelen, waarin de taart wordt vergroot, de opbrengsten worden verdeeld. Om maar een aantal van onze taalelementen te noemen.

Binnenkort verandert onze naam van p2projectmanagement naar p2. Omdat we veel meer doen van projectmanagement alleen – we willen ons in onze naam niet te veel beperken. Wij kijken beter naar ons vak, en zien dus meer. Het zal u hopelijk banaan zijn.  Voor u is belangrijk: we leveren u een rijpe banaan zonder schil. Dat noemen we dan gewoon: het projectresultaat.