Deo van biergist

Deo van biergist

Verrassende vernieuwing doet het goed als uithangbord, zeker op momenten dat er weinig nieuws is. Een bekende fastfoodketen trekt deze zomer de aandacht met zonnebrand met de geur van gebraden kip. Al na korte tijd moest men nee verkopen. Maar het gewenste effect is bereikt, en het bericht is door serieuzere nieuwsmedia opgepikt, wat mij toch wel verrast. Het gaat immers meer om een leuke vondst dan om een betekenisvolle vernieuwing.

Mijn eerste reactie was om samen met mijn kinderen een andere leuke gadgets te verzinnen. Het leverde hilarische suggesties: haarcrème met de kleur en geur van verse drijfmest, een tandpasta met het aroma van Audi A6 Diesel Quattro, deodorant met de geur van biergist, een dieetmargarine die smaakt naar Algerian Condensate Crude Oil. Ook de slogans kwamen vlot los: bij een lipgloss met smaak van leverworst ("geeft je vriendje bij jullie eerste zoen de smaak waar hij dol op is") en een luchtverfrisser voor in de auto met kattenbakgeur ("de geur van thuis ook in je auto").

De komkommertijd is voorbij, dus ik hoop vanaf nu weer vooral te berichten over urgente innovaties met maatschappelijke betekenis. Daarbij zou ik het mooi vinden dat de maatschappelijke vraagstukken centraal staan. Steeds vaker zijn innovaties vanuit een maatschappelijk belang ook bedrijfsmatig succesvol. Denk aan slaafvrije chocolade, hergebruik van reststromen van de voedingsindustrie, of het volledig vraaggestuurd inrichten van de catering in ziekenhuizen. Mogelijkheden genoeg.

Enkele onderwerpen die dringend om dergelijke innovatieve oplossingen schreeuwen: honger & (kinder)obesitas, voedselverspilling, fosfaatuitputting, klimaatverandering, conversie van dierlijke naar plantaardige voedingsstoffen, biodiversiteit, watertekort, dierenwelzijn, voedselzekerheid, ouderen en voeding, broeikasgassen, dierziektes. Genoeg stof tot nadenken voor vernieuwende breinen om concepten te verzinnen met een maatschappelijke impact, zou ik zeggen. En mocht u toch nog behoefte hebben aan ideeën voor food-gadgets, dan kunt u mij bellen. Voor een aantrekkelijk vergoeding kom ik graag met mijn kinderen met u meedenken. 

Deze blog van Floor is ook gepubliceerd door Food en Nutricion.