'De wereld verandert' irriteert – vertrouwen inspireert!

'De wereld verandert' irriteert – vertrouwen inspireert!

Zomervakantie betekent voor mij opgespaarde vakmagazines lezen. Als de kinderen zich vermaken met hun nieuwe camping vriendjes heb ik eindelijk de tijd en de rust. Van semi-wetenschappelijke artikelen tot ‘kijkjes in de keuken’ op het gebied van communicatie en project- en procesmanagement. Er was één rode draad, namelijk 'de wereld verandert'. Eerlijk gezegd ging die goedbedoelde waarschuwing me irriteren in de hangmat.

Om mee te kunnen bewegen

met de verandering moeten jij en ik flink gaan samenwerken, verbinden en écht luisteren naar elkaar, zowel in onze fysieke als digitale leefwereld. Ik ben voor! Maar wat mij irriteert is dat ik juist zie dat mensen elkaar steeds minder vertrouwen. Zonder veilig gevoel, lees vertrouwen, is er geen basis voor werkelijke connectie tussen mensen. Het eerste gesprek, laat staan de spannende gedragsverandering, durven we samen niet in te zetten. We leven steeds meer in (digitale) bubbels met eigen waarheden, al ontkennen we dat natuurlijk. 

Vertrouwen geven en vertrouwen werkelijk ontvangen is zó verdomd moeilijk!

Een paar interessante artikelen met ‘dit moet je doen-rijtjes' heb ik uit de magazines gescheurd. Ik bewaar ze voor hopeloze momenten. Wat écht is blijven hangen is een eenvoudig voorbeeld van Thom Verheggen. Hij probeerde een aanbetaling te doen als reservering voor een campingplek. Misschien koos hij later toch voor een andere camping maar liever de aanbetaling kwijt dan geen campingplek. Helaas lukte het digitaal overmaken niet en belde hij de campingeigenaar op. Deze zei: “Ik vertrouw er op dat u komt. Ik reserveer de plek voor u en u betaalt maar wanneer u arriveert.”  De camping was gekozen. Dát is vertrouwen geven en krijgen!  

In één van de interne P2-inspiratiesessies heeft Thom Verheggen zijn gedachtengoed gepresenteerd. Mocht het bovenstaande voorbeeld het toch niet helemaal voor je zijn, in zijn boek ‘Ontmanagen voor managers’ staan meer voorbeelden en natuurlijk ook tips en rijtjes.