Bouwen aan duurzame relaties: makkelijker gezegd dan gedaan
Bouwen aan duurzame relaties: makkelijker gezegd dan gedaan

Bouwen aan duurzame relaties: makkelijker gezegd dan gedaan

Verdiepingsdag | Verbindend Onderhandelen 

9 februari 2023

Door Ester de Bever en Paul Manders

Een verdiepingsdag in de “Kunst van het Verbindend Onderhandelen”. We duiken samen in één van de vijf essenties en benutten actuele ontwikkelingen in theorie en praktijk. Hiermee versterk je jouw eigen vaardigheden in Verbindend Onderhandelen. Een verdiepingsdag biedt ruimte voor nieuwe theorie uit de praktijk, reflectie, eigen casuïstiek en kunst.

Elke onderhandeling gaat ergens over en doorloopt een aantal stappen. Maar naast inhoud en proces hebben onderlinge relaties ook invloed op het onderhandelingsresultaat. Maar wat is eigenlijk de invloed van relaties? Hoe werk je actief aan het verbeteren van relaties aan de onderhandelingstafel als partij en/of als facilitator? Welke relaties kun je onderscheiden? Wat bepaalt vertrouwen? En we gaan verder dan dat, want hoe ga je bijvoorbeeld om met “moeilijke mensen” aan de onderhandelingstafel? Hoe ga je om met weerstand en wat doe je als je merkt dat een onderhandeling door één of meer partijen wordt gesaboteerd?

We verdiepen met elkaar de essentie “Bouwen aan duurzame samenwerkingsrelaties”.

In deze verdiepingsdag reiken we je enkele nieuwe inzichten en een handelingsperspectief aan: je vertrekt met een aangevuld repertoire waarmee je krachtiger kunt bouwen aan duurzame samenwerkingsrelaties. En natuurlijk inspiratie want ervaringen delen, tezamen met kunst en cultuur vormen een vast onderdeel in ons programma.

 

Het programma in een notendop

 In de ochtend

  • De basis opfrissen
    Verbindend Onderhandelen bestaat uit 5 stappen en 5 essenties. We staan kort stil bij de basiskennis en gaan dan snel door naar die ene essentie: Bouwen aan duurzame samenwerkingsrelaties.
  • Relaties: doelen en kenmerken
    We verkennen en verdiepen het begrip relatie aan de hand van een gesprek over doel en specifieke kenmerken van verschillende (soorten) relaties: partnerrelaties, vriendschapsrelaties, therapeutische relaties en zakelijke relaties. Het doorgronden van de specifieke doelen en kenmerken is de opstap naar het verdiepen van de zakelijke relatie. Die staat centraal bij deze verdiepingsdag Verbindend Onderhandelen. Een goed begrip van een zakelijke relatie helpt bij het bouwen aan een goede samenwerkingsrelatie.          
  • Vertrouwen
    Vertrouwen is een complex begrip. Het komt te voet en gaat te paard is een veelgehoorde uitspraak. In de basistraining heb je hier al kort bij stilgestaan. Nu gaan we dieper in op het begrip vertrouwen en gaan we er zelf mee aan de slag in een spel waarin het draait om vertrouwen. Je ervaart de betekenis ervan aan de onderhandelingstafel.

In de middag

  • Een culturele start: Homo Ludens
    De ‘kunst’ van Verbindend Onderhandelen raakt vele domeinen. We starten na de lunch met een bijzonder perspectief op relaties: De spelende mens.  
  • Relaties aan de onderhandelingstafel
    Aan de onderhandelingstafel spelen verschillende relaties tegelijkertijd een rol. Vanzelfsprekend de relaties tussen de partijen die aan de onderhandelingstafel zitten; welke rol speelt de groepsdynamiek? Maar buiten de onderhandelingstafel ontstaan ook coalities tussen partijen. Denk aan je eigen werkpraktijk waar partijen elkaar al opzoeken vóór of tijdens de onderhandelingsperiode. Of de relatie tussen de onderhandelaar en zijn/haar achterban. En dan is er nog de relatie van elke partij met de (onafhankelijke) facilitator. En iedere keer breng je jezelf mee. Hoe herken je verschillende “persoonlijke stijlen” aan tafel en hoe kun je daarmee omgaan?
    Ook verkennen we samen manieren waarop je je achterban kunt “meenemen” met datgene wat op de onderhandelingstafel gebeurt. In dit deel van het programma zullen we ook nadrukkelijk aandacht besteden aan eigen casuïstiek.
  • Weerstand | Maatschappelijke opgaven worden steeds complexer. Belangen zijn niet alleen verschillend maar steeds vaker uiteenlopend of staan ogenschijnlijk diametraal tegenover elkaar. Aan de onderhandelingstafel uit zich dat soms in gedrag dat we aanduiden als weerstand, of de ergste vorm van weerstand: sabotage. Hoe herken je weerstand, hoe kun je ermee omgaan en wat doe je als je merkt dat één of meer partijen een onderhandeling saboteren?

In de avond

  • We sluiten af met een culinaire verrassing en bijzonder ‘toetje’ van de dag.

 

De trainers

Ester de Bever combineert inzicht in samenwerkingsopgaven met enthousiasme om mensen en hun belangen samen te brengen tot een gedragen resultaat. 'Verbindend Onderhandelen' speelt daarin een belangrijke rol. Ester is een ervaren trainer en professional die het theoretische gedachtengoed al jaren kent. Ester put tijdens de Verdiepingsdag uit voorbeelden van haar eigen werkpraktijk in de land- en waterwereld waarin zij Verbindend Onderhandelen toepast in processen, projecten en onderhandelingen

Samen de doorwaadbare plek vinden in complexe opgaven. Dat is wat Paul Manders doet als procesbegeleider met als resultaat dat alle partijen meer waarde behalen met een overeenkomst dan zonder een overeenkomst. Paul is één van de grondleggers van Verbindend Onderhandelen binnen P2 en in 2008 geschoold in het gedachtengoed op Harvard University. Zijn expertise zet hij vooral in bij publiek-private samenwerkingsverbanden, veelal in ruimtelijke- en mobiliteitsopgaven. Door de combinatie van een gedegen theoretische kennis en ruime praktijkervaring kan hij herkenbare meerwaarde bieden aan klanten en zo resultaat boeken in complexe opgaven. Als lijnmanager heeft Paul vijf jaar ervaren hoe het is om zelf partij te zijn in onderhandelingen en wat da betekent aan de onderhandelingstafel en naar de eigen achterban. Paul is gecertificeerd facilitator en lid van het MGA-netwerk in Nederland. Verdiepingsdagen zijn steeds weer een bron van nieuwe inspiratie voor de deelnemers maar zeker ook voor de trainers zelf!

 

Voor wie

We organiseren deze verdiepingsdagen voor professionals. Voor mensen die (elementen uit) Verbindend Onderhandelen, de Mutual Gains Approach, het Harvard Negotiation Model of Strategisch Omgevingsmanagement in hun werk al inzetten. Die op basis van de praktijk de theorie durven aan te vullen.

 

Kosten en praktische informatie

De verdiepingsdagen zijn van 9.00 tot 20.00 uur. Deze zijn los van elkaar te volgen en kosten € 800 per dag, exclusief BTW. Boek je beide dagen, dan krijg je korting op het totale bedrag en betaal je € 1.500. Je ontvangt na inschrijving een bevestiging inclusief factuur. De korting verrekenen we met de factuur voor de tweede verdiepingsdag.

De dagen zijn inclusief een kunstzinnig avondprogramma en eten. We ontvangen je graag live bij P2 in HoutWerk.

Aanmelden kan onderaan deze pagina. Je ontvangt na aanmelden een bevestiging van deelname. Het maximum aantal deelnemers is 16 personen. Heb je je aangemeld, dan rekenen we op je komst. Tot twee maanden voor aanvang van de verdiepingsdag kun je nog kosteloos annuleren. Daarna is het - in overleg met P2 - wel mogelijk om een collega in jouw plaats te laten komen, mits deze ook over voldoende basiskennis beschikt. 

Meld je aan