Belangen, waarden en emoties herkennen én ermee werken
Belangen, waarden en emoties herkennen én ermee werken

Belangen, waarden en emoties herkennen én ermee werken

Verdiepingsdag | Verbindend Onderhandelen 

13 oktober 2022

Door Marja van Schie, Femke Vergeest
en met gastdocent Ida Koppen

Waarden zijn nauw verbonden met wie we zijn, met onze identiteit én aspecten van de wereld die we koesteren. Waarden zul je niet snel ‘opgeven’, want dat voelt als een deel van jezelf. Daarmee zijn waarden voor mensen niet ‘onderhandelbaar’, maar wél bespreekbaar. Sterker nog, waarden zitten soms zó in de weg dat het gesprek over belangen die daaruit voortkomen niet eens meer gevoerd kan worden.

Het (h)erkennen van onderliggende waarden helpt in onderhandelingsprocessen, zeker waar diepgewortelde waarden zichtbaar worden in heftige emoties. Streven naar gedeelde waarden, zoals bijvoorbeeld een beroep doen op gemeenschapszin, is makkelijker gezegd dan gedaan. En ook het omgaan met emoties van jezelf en van anderen is soms een worsteling. In deze verdiepingsdag bieden we je handelingsperspectief: je vertrekt met een aangevuld repertoire aan mogelijkheden om hier het hoofd aan te bieden en effectief mee te werken.

 

Het programma in een notendop

In de ochtend 

 • De basis opfrissen
  Het verschil herkennen tussen standpunten, belangen en waarden. We staan ook nog even stil bij vaardigheden en instrumenten die behulpzaam zijn om het gesprek over waarden en belangen individueel en collectief te voeren.
 • Belangen
  Als samenleving staan we voor een aantal grote transities. Sommigen stellen de vraag of je dan nog wel rekening moet houden met bestaande belangen en waarden van gevestigde partijen. Houden die de benodigde veranderingen juist niet tegen? Marja van Schie bezocht het afgelopen half jaar diverse vooraanstaande mediators en beleidsbeleidsbemiddelaars in de USA. Zij stelde hen de vraag of de huidige manier van belangenmanagement nog voldoet voor de grote maatschappelijke opgaven en welke innovaties in belangenmanagement bruikbaar zijn. Daarbij gebruiken we een Nederlands voorbeeld als illustratie van deze andere manier van kijken.
 • Waarden waarderen
  Je bent je misschien wel het meest bewust van je waarden, wanneer ze met voeten getreden worden. Stakeholders die vanuit heel verschillende waarden met elkaar spreken, verstaan elkaar niet gemakkelijk. Emoties kunnen dan hoog oplopen. Een belangenmatrix gaat dan niet helpen, er moet een ander gesprek gevoerd worden. Hoe kun je verschillende waarden zichtbaar en bespreekbaar maken en wat levert dat op? Femke Vergeest verdiepte zich in waardenbenaderingen en legde verbanden tussen waarden en belangen in onderhandelingsprocessen.

In de middag

 • Een kunstzinnige verrassing
  De ‘kunst’ van Verbindend Onderhandelen raakt vele domeinen. Dit jaar een verrassing die raakt aan onze collectieve waarden en het thema van de dag.
 • Behoeften en emoties
  Emoties bij jezelf spelen een rol in hoe je je gedraagt, wat anderen van je zien, horen en opmerken. En dat geldt net zo goed voor de ander. Emoties herkennen is soms al een opgave, maar vooral het ermee omgaan is een kunst. In Verbindend Onderhandelen hebben we er dagelijks mee te maken. We verkennen de oorsprong van heftige emoties aan de hand van het werk van Fisher en Shapiro (“Beyond reason: Using emotions as you negotiate”). We staan stil bij hoe je omgaat met je eigen emoties en die van andere partijen in een onderhandeling: hoe formuleer je de juiste vragen om emoties boven tafel te krijgen als dat nodig is? Wanneer vermijd je emoties? Kan de structuur van het proces worden aangepast in geval van (te) heftige emoties? En tenslotte bespreken we hoe negatieve emoties toch een positieve drijvende kracht kunnen worden voor het proces. Ida Koppen gaat over dit onderwerp met jullie aan de slag.
 • Samenhang en synergie
  Belangen, waarden, behoeften, emoties. Hier brengen we alles samen en benutten jullie eigen casuïstiek om dit handen en voeten te geven voor de werkpraktijk van alle dag.

In de avond

 • We sluiten af met een culinaire verrassing en bijzonder ‘toetje’ van de dag. 

  

De trainers

Marja van Schie is één van de grondleggers van Verbindend Onderhandelen binnen P2. Als onafhankelijk procesmanager bouwt ze aan duurzame netwerken rond een opgave en stimuleert ze mensen om deel te zijn van de oplossing. Dat doet ze met net zo veel energie voor het Gebiedsplan Graafsche Raam als voor Internationaal MVO voor de SER. Ze volgde haar opleiding MGA aan de Harvard University. Afgelopen half jaar heeft ze op rondreis door de VS en Canada nieuwe inzichten en kennis opgedaan over het vakgebied, die ze graag wil delen en toetsen met vakgenoten, ook tijdens de Verdiepingsdagen.

Femke Vergeest is een ervaren Verbindend Onderhandelaar in complexe opgaven, of die nu groot zijn of klein lijken. Zij zet al haar ervaring in om mensen in die opgaven te betrekken om maximale kennis en creativiteit  te generen voor de best passende oplossing. Zij is goed thuis in gebiedsprocessen die spelen in het ruimtelijk domein en begeleidde vele water- opgaven en biodiversiteitsvraagstukken in het landelijke gebied. Daarnaast zet zij zich in om nieuwe inzichten én handvatten voor het vakgebied toepasbaar te maken in de dagelijkse praktijk. Onder andere via e-learning en didactische tools te ontwikkelen.

Ida Koppen is als zelfstandig adviseur en beëdigd mediator werkzaam in Genève. Zij heeft veel ervaring met emotionele conflicten, zowel in de publieke als in de private sfeer en werkt vaak met partijen met verschillende culturele achtergronden. Ida is sinds de oprichting in 1994 als externe consultant verbonden aan het Consensus Building Institute. Zij werkte met Larry Susskind aan het MIT/Harvard Program on Negotiation Public Disputes Program.

Marja, Ida en Femke werken samen met de Universiteit van Amsterdam en andere vakgenoten aan de ontwikkeling van het vakgebied van de Mutual Gains Approach. Zij geven allen nationaal en internationaal trainingen, zijn gecertificeerd facilitator en lid van het MGA-netwerk.

  

Voor wie

We organiseren deze verdiepingsdagen voor professionals. Voor mensen die (elementen uit) Verbindend Onderhandelen, de Mutual Gains Approach, het Harvard Negotiation Model of Strategisch Omgevingsmanagement in hun werk al inzetten. Die op basis van de praktijk de theorie durven aan te vullen.  

 

Kosten en praktische informatie

De verdiepingsdagen zijn van 9.00 tot 20.00 uur. Deze zijn los van elkaar te volgen en kosten € 800 per dag exclusief BTW. Boek je beide dagen, dan krijg je korting op het totale bedrag en betaal je € 1.500. Je ontvangt na inschrijving een bevestiging inclusief factuur. De korting verrekenen we met de factuur voor de tweede verdiepingsdag.

De dagen zijn inclusief een kunstzinnig avondprogramma en eten. We ontvangen je graag live op ons kantoor in HoutWerk. 

Aanmelden kan onderaan de pagina. Je ontvangt na aanmelden een bevestiging van deelname. Het maximum aantal deelnemers is 16 personen.

Heb je je aangemeld, dan rekenen we op je komst. Tot twee maanden voor aanvang van de verdiepingsdag kun je nog kosteloos annuleren. Daarna is het - in overleg met P2 - wel mogelijk om een collega in jouw plaats te laten komen, mits deze ook over voldoende basiskennis beschikt.  

 

Meld je aan