Achter de schermen bij de formaties!

Achter de schermen bij de formaties!

donderdag 30 augustus 2018 | 16.00 - 20.00 uur

‘Gemeentelijke formaties gaan trager, een derde is nog steeds niet rond’, berichtte NOS op 17 mei jongstleden. Vier jaar geleden waren twee maanden na de verkiezingen nagenoeg alle colleges rond. Nu zien we een heel ander beeld. De opkomst van lokale partijen, versnippering van het politieke landschap en wantrouwen uit vorige collegeperiodes resulteert in een moeizaam formatieproces. Formeren is lastiger dan ooit.'

 

Kijkje achter de schermen

Formeren is een onderhandelingsproces dat meestal achter gesloten deuren plaatsvindt. Op donderdag 30 augustus geeft P2 een uniek kijkje achter de (formatie)schermen! Hoe maak je de switch van een verkiezingsperiode waarin de partijen tegenover elkaar staan, naar samenwerking in een coalitie of zelfs in een raadsbreed akkoord? Welke manieren zijn er om een formatie aan te pakken en wat werkt ?

Op 30 augustus vertellen (in)formateurs en onderhandelaars Robbert Berkhout (gemeente Haarlem), Gerard Bruijniks (gemeente Loon op Zand), Marije van den Berg (gemeente Culemborg) en Dominic Schreijer (gemeente Zwijndrecht) over hun formatie.
Allen hebben ze geëxperimenteerd met andere manieren van formeren, zoals een raadsbreed akkoord, openbare onderhandelingsgesprekken of wethouders via sollicitatie.  

Onderhandelingen worden, zoals we weten uit ervaring, pas aan het eind écht spannend! Worden de handtekeningen gezet? Gaan alle besturen akkoord? Hoe reageert de achterban? Kortom, slaagt de formatie uiteindelijk? Na het plenaire gedeelte gaan we met een aantal formateurs in kleinere groepen in gesprek. Dat geeft je de mogelijkheid om je eigen ervaringen rondom onderhandelingen te spiegelen aan de werkwijze van de formateurs en het uiteindelijke resultaat van deze aanpak.

Wij ontvangen je graag op 30 augustus 2018 vanaf 15.30 uur op Slot Rossum. We starten om 16.00 uur. We sluiten de avond af met een walking dinner in het mooie slot en de boomgaard van P2. De avond eindigt om 20.00 uur.

Interesse?

Deelname aan dit evenement is kosteloos. Meld je aan via onderstaand formulier. We rekenen bij aanmelding wél op je komst. Bij afmelding na 20 augustus brengen we een bedrag van € 50 bij je in rekening. Deze bijdrage doneren we dan aan natuurorganisatie Trees for All[1].[1]Trees for All zorgt voor meer bomen en bos wereldwijd en investeert daarmee in de toekomst van onze planeet. Trees for All is de enige stichting in Nederland mét CBF keurmerk waar compensatie mogelijk is in duurzame bosprojecten. De projecten hebben een economische, ecologische en sociale meerwaarde voor de samenleving en dragen bij aan een gezonder klimaat.

 

Meld je aan