'P2 is een fijne plek om te werken én te zijn’
'P2 is een fijne plek om te werken én te zijn’

'P2 is een fijne plek om te werken én te zijn’

Mariska Vos en Bert Vaessens maakten afgelopen periode een dubbelslag binnen P2: ze stapten in als mede-eigenaar én zijn aan de slag gegaan als marktvenstertrekker. Beiden hebben een duidelijk geloof en vertrouwen in P2. De organisatie biedt een veilig thuis, zeggen ze. “Het is een fijne plek om te werken én te zijn. P2 is ‘invliegen’ en uitvliegen’, maar P2-ers vormen een hechte community.”

Mariska Vos (36) werkt sinds 4 jaar voor P2 voor het marktvenster Food. Ze was hiervoor actief als business-developer voor een regionale ontwikkelingsmaatschappij, met als doel de economie in de regio te stimuleren. P2 had ze al eens langs zien komen in een opdracht. “Ik hield mij in mijn vorige functie bezig met innovaties voor startups en mkb, maar vooral vanuit een adviserende rol. Ik wilde meer aan het roer staan. Via een oud-studiegenoot die bij P2 werkte, ging het balletje uiteindelijk rollen. P2 past goed bij mij, ik zit nu meer aan de uitvoerende kant. Daardoor kun je meer sturen en impact maken.”

Bert Vaessens (43) zit sinds 2021 bij P2, bij het marktvenster Ruimte & Mobiliteit. Daarvoor werkte hij 15 jaar in verschillende functies bij NS, als programmamanager parkeren, conceptontwikkelaar, stationsontwikkelaar en formatmanager Auto. Mobiliteit is hem dus op het lijf geschreven. “Het mooie van P2 vind ik de brede blik, het brede spectrum waarin je werkzaam bent. Ook is er veel ruimte voor jou als persoon, met veel aandacht voor je eigen ontwikkeling. Ik heb in de Wasstraat meegedraaid en veel trainingen gedaan, dat is echt heel leuk en redelijk uniek voor een organisatie. P2 is een combinatie van ‘invliegen’ en ‘uitvliegen’, maar de collega’s vormen toch een hechte community.”

Jullie hebben een rotsvast geloof en vertrouwen in P2. Wat maakt dat P2 zo goed bij je past?    Mariska: “P2 is een fijne organisatie om voor te werken. Veel collega’s werken extern bij de opdrachtgever, maar toch voel je verbinding met elkaar. Op vrijdag komen de meeste collega’s naar P2, waarbij er veel ruimte en aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling, sparren over het werk of een goed gesprek. Het marktvenster Food zet zich in voor de voedseltransitie, daar liggen veel complexe opgaven waaraan ik graag wil bijdragen. Hierin kan ik mijn kracht – het analyseren en structureren van een opgave en het leggen van de puzzel – helemaal kwijt. Daarnaast is het werk bij P2 afwisselend, met nieuwe onderwerpen om je in onder te dompelen. Het verveelt nooit.” 

Bert: “P2 doet hele goede en slimme dingen. Het eigenaarschap vind ik een slimme ontwikkeling waarmee je de betrokkenheid bij het bedrijf vergroot. Verder focust de organisatie zich niet op 1, maar op 4 marktvensters, waardoor je de risico’s spreidt. Samen vormen we echter één collectief, dat vind ik een mooie filosofie. Dat is een goede strategie om ervoor te zorgen dat een bedrijf relevant en dus aantrekkelijk blijft. Bovendien zit er energie in de mensen van P2. Ik vind het elke vrijdag weer een feestje om naar Houtwerk te gaan.”

Je bent allebei marktvenstertrekker geworden. Wat trekt je zo aan in die functie?   Bert: “P2 is een platte organisatie. Marktvenstertrekker is een rol die je prima een paar jaar kunt doen en daarna weer kan overdragen aan iemand anders, om zelf andere dingen te gaan doen. Je kunt je op een andere manier dienstbaar maken voor het bedrijf en daarna een stapje terugdoen of een andere rol pakken. De uitdaging voor het marktvenster Ruimte & Mobiliteit is dit en volgend jaar om goede mensen aan ons te binden, om met de opdrachten mee te kunnen groeien. Willen we mooie klussen kunnen blijven doen, dan is het echt belangrijk ons team te versterken.”

Mariska: “Ik vind het leuk om me te blijven ontwikkelen. De rol van marktvenstertrekker biedt de mogelijkheid om P2 als organisatie van een andere kant en vanuit een ander perspectief te leren kennen. Het lijkt mij interessant om met het team te gaan ontdekken welke wegen we in de toekomst willen bewandelen. Food is een klein team, ook wij hebben een aantal vacatures openstaan en willen groeien om meer draagvlak te hebben om opgaves uit te voeren. Zodat we alle thema’s breed kunnen dekken.”  

Naast marktvenstertrekker zijn jullie nu ook mede-eigenaar van P2. In hoeverre versterkt dat de band met de organisatie?  Bert: “De afspraak is dat je minimaal een jaar bij P2 moet werken, voordat je mede-eigenaar mag worden. Het is verstandig om eerst kennis met het bedrijf te maken, voordat je zo’n grote stap zet. Je doet een financiële investering in het bedrijf, het versterkt de verbintenis met de organisatie. Ik vind het een mooi model om het eigenaarschap met zo veel collega’s te delen. Het eigenaarschap is interessant en redelijk uniek in de markt, daar mag P2 trots op zijn. Je hebt als mede-eigenaar zeggenschap, je hebt een rol in de langetermijnvisie van het bedrijf. Het is wel spannend hoe het model werkt bij financiële tegenwind.”

Bert ondertekent de notariële volmacht voor 'P2 van Iedereen'

Mariska: “Ik heb vorig jaar met een vriendin 2.000 km gewandeld, naar Nice. Dat geeft ruimte om te reflecteren. Bij terugkomst stond ik steviger in mijn schoenen om bepaalde beslissingen te nemen en vond ik het een goed moment in te stappen als mede-eigenaar van P2. Daar kwam bij dat ik ging samenwonen met mijn vriend, die een eigen huis heeft. Financieel had ik meer ruimte. Ik heb bij P2 mijn drive gevonden. Het is een organisatie waar ik langer voor wil werken en waarmee ik verbondenheid voel. Als mede-eigenaar wordt die verbondenheid versterkt.”  

Wat wil je bij P2 bereiken? Leren? Doen?    Mariska: “Met het marktvenster Food zetten we de huidige strategie voort. We zetten in op het thema voedseltransitie. Daar doen we al hele mooie opgaven in, maar hoe kunnen we daar nog meer aan bijdragen? Welke opgaven horen daar dan bij? Hoe kunnen we bedrijven helpen om de volgende stap te zetten en welke samenwerkingen tussen bedrijfsleven en overheid zijn daarvoor nodig? Dat zou ik graag willen ontdekken. Wat ik op persoonlijk vlak bij P2 wil verder ontwikkelen, is het inzetten van softskills in projectmanagement. De methoden van projectmanagement kennen we wel, maar de mensenkant eromheen is minstens zo belangrijk. Daar zit wat mij betreft ook de kracht van P2. Met alle verschillende achtergronden en invalshoeken vanuit procesmanagement, programmamanagement en verbindend onderhandelen versterken we elkaar.”

Bert: “Er werkt een bont gezelschap van procesmanagers, projectmanagers en programmamanagers bij P2. Veel collega’s hebben voordat ze hier kwamen iets anders gedaan. Ze brengen op een bepaald aspect iets extra’s mee, hebben veel kennis en een groot netwerk. Van veel van hen kan ik iets leren. Verder zijn er team- en vakgroepoverleggen waar je met elkaar kan sparren en er is altijd ruime voor een 1-op-1 gesprek. Ook de trainingen en de Wasstraat bieden mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Dat doet P2 fantastisch.”

Jullie geven beide aan dat binnen je marktvenster ruimte is voor nieuwe mensen. Waarom zou je iemand aanraden voor P2 te kiezen?   Bert: “P2 kan bijdragen aan je verdere professionele ontwikkeling. Met P2 heb je een groot bereik aan interessante opdrachtgevers en klussen. Als je graag wil werken in het programma-, project- of procesmanagement biedt P2 een mooi thuishonk. Zo voelt dat ook!”

Mariska: “P2 is een organisatie waar veel ruimte is om connecties met collega’s te leggen, elkaar te helpen en jezelf te ontwikkelen. Dat zit heel erg verweven in de cultuur van het bedrijf. Er is veel tijd voor zaken als intervisies, de Wasstraat, trainingen en Open Huis. Vanwege de diversiteit in klussen kun je bij verschillende bedrijven en organisaties een kijkje in de keuken nemen, het is nooit saai. Er zijn altijd weer nieuwe opgaven waarop je je kunt storten. De meeste P2-ers zitten door de week op externe opgaven, maar komen vrijdag naar kantoor. Dan voel je de verbondenheid. Die vrijdag voelt voor mij soms net alsof het al weekend is.”